Zaštita jabuke
Proizvodnja jabuke postala je posao visoke tehnologije i čini se da danas u ovoj vrsti proizvodnje ima mesta samo za potpuno posvećene profesionalce. Takav profesionalizam ne ostavlja pravo na grešku.
Kako zaštititi jabuku?
Kvalitet se postiže znanjem i iskustvom.
Dobar deo onoga što zovemo kvalitet plodova pripada zaštiti bilja. Znamo da samo potpuno „čisti“ plodovi, bez oštećenja od bolesti ili štetočina imaju realnu tržišnu vrednost. Mali propust u zaštiti može doneti ogromnu ekonomsku štetu.
Kada kažemo zaštita bilja – podrazumevamo nekoliko faktora:
- praćenje vremenskih uslova, prognoza pojave bolesti i šteočina
- vreme primene (pravi savet agronoma koji prati stanje u voćnjaku)
- kvalitet aplikacije (atomizer, rasprskivači, brzina kretanja...)
- vremenski uslovi u vreme primene (vetar, temperatura, relativna vlažnost vazduha...)
- izbor i kvalitet preparata
Najznačajnije bolesti jabuke su:
- čađava krastavost plodova i pegavost lista jabuke (Venuria inaequalis)
- pepelnica jabuke (Podosphaera leucotricha)