Zaštita jabuke

Proizvodnja jabuke postala je posao visoke tehnologije i čini se da danas u ovoj vrsti proizvodnje ima mesta samo za potpuno posvećene profesionalce. Takav profesionalizam ne ostavlja pravo na grešku.

Kako zaštititi jabuku?

Kvalitet se postiže znanjem i iskustvom.

Dobar deo onoga što zovemo kvalitet plodova pripada zaštiti bilja. Znamo da samo potpuno „čisti“ plodovi, bez oštećenja od bolesti ili štetočina imaju realnu tržišnu vrednost. Mali propust u zaštiti može doneti ogromnu ekonomsku štetu.

Kada kažemo zaštita bilja – podrazumevamo nekoliko faktora:

  • praćenje vremenskih uslova, prognoza pojave bolesti i šteočina
  • vreme primene (pravi savet agronoma koji prati stanje u voćnjaku)
  • kvalitet aplikacije (atomizer, rasprskivači, brzina kretanja...)
  • vremenski uslovi u vreme primene (vetar, temperatura, relativna vlažnost vazduha...)
  • izbor i kvalitet preparata
Na deo navedenih faktora možemo da utičemo. Kvalitet preparata podrazumeva ne samo aktivnu materiju već i, što je često i ključno, kvalitet ostalih elemenata formulacije – nosače, rastvarače, dodate okvašivače.

Najznačajnije bolesti jabuke su:

  • čađava krastavost plodova i pegavost lista jabuke (Venuria inaequalis)
  • pepelnica jabuke (Podosphaera leucotricha)

Proizvodi za zaštitu jabuke

Brošura zaštita jabuke

Sve važne informacije o zaštiti jabuke na jednom mestu.

Preuzmite brošuru
Top