Zaštita vinove loze
Bez obzira da li se vinova loza gaji zbog proizvodnje vinskog ili stonog grožđa kvalitet je jednako bitan.
Sve što se ulaže i radi u vinogradu utiče na finalni proizvod. Sa kvalitetom nema kompromisa a zaštita je jedan od ključnih faktora.
Savremena proizvodnja grožđa je izazov – potrebno je izboriti se sa zemljišnim specifičnostima , klimatskim faktorima, sve češćom i pretećom pojavom rezistencije parazita na određene preparate. S druge strane su strogi zahtevi tržišta, ekološki zahtevi ili ukratko - imperativ održive proizvodnje. Za nas vinova loza spada u najvažnije kulture a naš stručni tim će svoja znanja uvek rado staviti na raspolaganje vinogradarima.
Kako zaštititi vinovu lozu?
Najznačajnije bolesti vinove loze su:
- pepelnica - najosetljiviji period za zaštitu od pepelnice vinove loze je od cvetanja do zatvaranja grozda
- plamenjača - ova bolest nanosi najviše štete vinovoj lozi, zbog čega na vreme treba zabeležiti primarnu infekciju i reagovati, pre svega preventivno
- siva trulež - prevelika bujnost i preobilna ishrana azotom stvaraju povoljne uslove za razvoj ove bolesti.
BASF kontinuirano nudi inovativna rešenja ali i kompletan portfolio za zaštitu od bolesti vinove loze.